Obligatia de intretinere

Obligatia de intretinere este o forma de respect a parintelui fata de copilul sau, chiar daca adultii intre ei nu se mai respecta. Obligatia de intretinere poate fi exclusive sau comuna, in functie de natura divortului si de intelegerea parintilor de a participa la buna crestere a copilui sau. In ciuda disputelor de cuplu (mai ales din motive financiare), un copil minor, indifferent de varsta lui, va avea intotdeauna nevoie de hainute, incaltaminte, jucarii, rechizite si alimente, Astfel ca, daca in opinia unuia dintre parinti pensie alimentara ar intra in buzunarul adultului iar nu in cel al copilului, atunci parintele platitor poate solicita instantei dispunerea intretinerii in natura…, pentru a se asigura ca banii sai sunt investiti exclusive in copil.

Chiar daca legea are o specificatie clara a momentului de incepere a platii intretinerii, aceasta poate fi dispusa si altfel, in functie de cum si de catre cine a fost intretinut minorul pana la separarea parintilor.

In nici un caz, o pensie alimentara nu poate fi solicitata a fi platita retroactiv, adica de la data nasterii copilului, deoarece acesta se presupune ca s-a nascut avandu-I pe ambii parinti in viata lui.

Obligatia de intretinere poate sa inceapa fie de la momentul introducerii cererii de chemare in judecata fie de la momentul ramanerii definitive a sentintei (de divort sau de stabilire a custodiei minorului).