Psihologia divortului

Psihologia divortului

Placerea de a fi logodit sau casatorit este data de unicitatea reconfortanta a faptului ca, din intreaga lume, tu ai fost ales. Aceasta bucurie este usor de pierdut sau chiar de distrus, daca nu respecti legile morale si ale bunului simt pe care se bazeaza casnicia. DIVORTUL lasa multe rani, care se cicatrizeaza greu si in lung timp. Astfel, vreau sa prezint mai multe moduri in care divortul ii afecteaza pe soti:

Divortul Emotional

– caracterizat prin subminarea respectului celuilalt, prin tradari mai mult sau mai putin semnificative; lipsa de receptivitate la starea de spirit a partenerului dupa o zi dezastruoasa sau refuzul de a merge la o petrecere organizata de familia, prietenii sau colegii acestuia. Intr-o casatorie esuata, ambii parteneri se simt profund dezamagiti, neintelesi si respinsi. Motivele pentru care un astfel de cuplu nu divorteaza sunt: obisnuinta, teama de singuratate, hotararea de a fi credincios, taina casatoriei.

Divortul Legal

– reprezinta desfacerea casatoriei pronuntata printr-o hotarare judecatoreasca , la cererea unuia sau a ambilor soti. Scopul principal al unui astfel de divort este consfintirea in drept a despartirii pentru a da posibilitatea partenerilor de a se recasatorii, de a se bucura de liberatate si independenta economica. Divortul legal, produce doua consecinte care-l fac dureros si greu de suportat: primul este TRISTETEA, deoarece in fata instantelor, divortul se deruleaza ca o schimbare rationala, ca o rupere de o etapa importanta a vietii si dureaza cateva minte; al doilea este LIPSA CONTROLULUI ASUPRA PROCESULUI, deoarece, partea fiind reprezentata de avocat, acesta joaca rolul principal in fata judecatorului, creand o stare de frustrare inlauntrul justitiabilului.

Divortul Economic

– este un divort delicat, deoarece, aici trebuie sa se stabileasca precis aportul fiecaruia la bunastarea familiei. Familia este o unitate economica interdependenta, bazata pe schimb, ceea ce inseamna ca barbatul, pentru a castiga bani are nevoie de ajutorul moral si afectiv al sotiei, pe care acesta trebuie sa il recunoasca („barbatul este capul, dar femeia este gatul”). Proprietatea familiei este alcatuita din bunuri palpabile: imobile, actiuni, sume de bani in banca. La efectuarea partajului, sotia primeste jumatate din bunuri ( comune). Justitia familiei ia in considerare ca, partajul bunurilor comune sa asigure un trai decent atat fostei sotii, cat si copiilor.

Divortul cu Copii

– majoritatea cuplurilor care divorteaza au in momentul divortului copii minori, fapt care determina parintele sa puna pe prim plan obtinerea incredintarii copilului spre crestere si educare. In 90% din cazuri, instanta incredinteaza copii mamelor, iar tatii sunt obligati la plata pensiei de intretinere, dar primesc si dreptul de vizitare si vacante, conform intelegerii intre adulti.

Divortul si Societatea – Statutul Persoanei Divortate
Dupa divort, statutul social al persoanei se schimba, renuntand uneori la prieteni comuni, la iesiri cu alte cupluri casatorite, cautand noi prietenii. Totusi, personal recomand ca dupa divort, fiecare sa faca o pauza pana la o noua relatie, in care sa se autoanalizeze, sa vada ce s-a schimbat la el, cine este azi, ce are de oferit unui nou partener, ce vrea de la un nou partener…

Divortul Psihic

– se refera la recâstigarea autonomiei psihologice prin separarea emotionala de personalitatea si influenta celuilalt. Divortul inseamna sfarsitul unei relatii, aflandu-te dintr-o data singur, si adaptarea la noul stil de viata. Perioada urmatoare poate fi atat negativa, caracterizata prin instrainare, insingurare, boli, accidente, sinucideri, crize depresive, furie, cât si pozitiva manifestandu-se prin acceptarea contributiei fiecaruia la distrugerea casatoriei, prin iertarea de sine, dar si a partenerului.

O analiza socio-juridica a divortului, arata ca in Statele Unite, femeile suporta mult mai greu divortul decat barbatii. Fostele sotii sunt adesea neajutorate si neatragatoare, considerand ca fostii soti trec mai usor peste aceasta perioada. Psihologii contravin acestei analize, spunand ca „pentru o perioada barbatul este distrus total. Isi da seama cat de mult au insemnat pentru el sotia si copiii. Ii este dor de sentimentul pe care il traia cand intra in casa si spunea: “Acesta imi apartine”, chiar daca atmosfera era tensionata”.