Potrivit art. 373 lit a) Noul Cod Civil, divortul poate avea loc la cererea ambilor soti sau doar a unuia cu acordul celuilalt. Acest tip de divort se numeste DIVORTUL DIN CULPA COMUNA si se taxeaza cu 200 lei; taxa judiciara se plateste de catre unul dintre soti cu CNP-ul sau la CEC sau la Administratia taxe si impozite din zona domiciliului comun al sotilor.

Divortul din culpa comuna dureaza un singur termen, astfel ca sotii trebuie sa fie amandoi prezenti in fata judecatorului, si trebuie sa aiba buletinele asupra lor. Intrucat este divort din culpa comuna, sentinta emisa de judecator nu va fi motivata (adica nu vor fi scrise in sentinta motivele de divort intrucat sotii isi asuma ambii partea lor de vina/culpa); la cererea partilor, sentinta poate fi comunicata la adresa unde acestia o vor indica chiar in ziua prezentarii la judecatorie.

Divortul din culpa comuna poate sa aiba loc chiar si daca exista minori nascuti din casatorie; automat parintii vor avea CUSTODIE COMUNA asupra copiilor, iar la momentul prezentarii in fata instantei parintii trebuie sa specifice clar urmatoarele: unde va fi domiciliul copilului (copiilor), cu ce suma de bani vor contribui parintii la cresterea si educarea copiilor, si daca nu este suficienta intelegere intre parinti, se poate solicita instantei si introducerea unui program de vizita pentru minori.

Fara a fi stabilite toate aceste aspecte, divortul se va prelungi cu inca un termen deoarece instanta nu sta sa explice fiecarui parinte in parte ce trebuie sa faca in privinta vietii sale personale. Astfel ca, este indicat fie sa mergeti pregatiti la instanta fie sa fiti asistati de un avocat specializat in dreptul familiei.

Divortul la notar poate avea loc chiar daca sunt copii in cauza. Costul divortului la notar este stabilit de acesta; alegerea notarului ramane la aprecierea clientului clientului.

Ambii soti sau doar unul dintre acestia poti fi insotiti de catre avocatul ales la notar, prezenta acestuia asigurandu-le corectitudinea actelor.

Divortul la primarie se face numai prin acord si numai daca nu exista copii. Acesta dureaza fix 30 zile si costa 200 lei.