Divortul romanilor cu procura speciala

PROCURA SPECIALĂ este actul juridic care îl scutește pe un soț, care deschide proces de divorț, de a se mai prezenta în fața instanței din România.

Mergând la ambasada Românei sau Consulatul României din țara în care muncește, soțul sau soția pot face o PROCURĂ SPECIALĂ direct în limba română, procură prin care îl împuternicește pe avocatul său cu toate puterile juridice să îl reprezinte în proces.

După ce această procură este făcută, o trimite în original avocatului său, iar avocatul poate începe de acum procedura de divorț în numele clientului său.

Este foarte important de știut, ca în procesul de divorț, cel care deschide procesul (se numește reclamant) are obligația impusă de codul de procedură civilă să se prezinte la proces, deoarece divorțul este considerat o acțiune personală (la fel ca și căsătoria) motiv pentru care legea nu permite lipsa reclamantului de la propriul divorț. De aceea, PROCURA SPECIALĂ se și numește așa, SPECIALĂ, pentru ca soțul sau soția sunt înlocuiți în propriul lor proces de divorț de o altă persoană. Pentru ca acest lucru să fie acceptat de judecător, numai PROCURA SPECIALĂ este unica formă juridică prin care o parte poate să nu se prezinte la proces.

Pentru toți cetățenii români stabiliți în străinătate, care doresc să divorțeze la distanță, această cale juridică este cea mai la îndemână, astfel putând să-și continue munca fără a-și lua zile de concediu. Numai atunci când situația procesului o cere, reclamantul este obligat să se prezinte în fața judecătorului, aspect care se află încă din timp, nu de pe o zi pe alta.

Totodată, românii care sunt în țară dar știu că vor pleca la muncă în străinătate, pot face PROCURA SPECIALĂ și în România, la orice notar, împuternicindu-l pe avocat. Pentru acest lucru nu este nevoie de prezența avocatului la notar, ci doar de o copie a buletinului său pentru a fi trecute datele acestuia. Înainte de plecarea din țară, clientul se întâlnește cu avocatul îi dă procura specială și apoi poate pleca liniștit.

Prin urmare, divorțul cu procură specială salvează bani și drumuri, însă nu și timp. Timpul unui proces de divorț este același, indiferent dacă părțile sunt sau nu în țară.